سندرم x شکننده

سندرم X  شکننده، شایع ترین علت برای عقب ماندگی ذهنی ژنتیکی است، که دارای شیوع 1 نفر در  1250 از مردان و 1 نفر در 2000 از زنان است. در افراد مبتلا، جهش باعث مشکلاتی اعم از ناتوانی های خفیف یادگیری تا عقب ماندگی­های شدید ذهنی و اوتیسم می­شود. بیان بالینی متغیر باعث الگوی­های توارث غیر معمول و پیچیده می­شوند. همه دختران یک مرد مبتلا ناقل باید در نظر گرفته شوند و حدود یک سوم از زنان حامل عقب افتاده اند، اگر چه خفیف تر از مردان مبتلا می باشند. تنها 30 تا 50 % از زنان حامل جایگاه­های شکننده را نشان می دهند. تشخیص سندرم X  شکننده دارای نتایج مهمی برای آگاهی قبلی از عواقب فردی و مشکلات تولید مثلی برای خانواده است. تکنیک های تشخیصی مولکولی قادر به شناسایی افراد مبتلا و ناقل است. این آزمایشات برای تشخیص پیش از تولد  نیز موجود است.

مبنای مولکولی:

سندرم X شکننده یک بیماری وابسته به  X  (Xq27.3)با یک الگوی وراثتی غیر معمول که در آن هر دو جنس مرد و زن می توانند هم به صورت ناقل طبیعی و یا ناقل آسیب دیده باشند. ژن درگیر در سندرم X شکننده  (FMR-1)در سال 1991 شناسایی شد. این اختلال با افزایش تکرار  DNA سه نوکلئوتیدی در منطقه بالادست ژن  FMR-1 ایجاد می شود، به عنوان مثال  (CGG)n با تعداد تکرار  n = 6 تا  52 بر روی کروموزوم­های طبیعی دیده می­شود. ناقلین سندرم X  شکننده با یک پیش جهش(PM) دارای  52  تا 200 نسخه از  این تکرارند که احتمال بروز علائم بیماری در نسل بعد از خود را ایجاد می­کنند. افرادی که علائم بیماری را نشان می­دهند دارای تعداد تکرار بیشتر از 200 تا از این تکرار هستند (جهش کامل(FM)). فراوانی ژن برای افرادی با پیش جهش 1 در 500 در نظر گرفته می­شود، در این حالت هیچ گونه اثر فنوتیپی در ناقل دیده نمی­شود. تعداد تکرار­های تکثیر شده به احتمال زیاد باعث افزایش آنها در نسل­های بعدی می­شود. تعدا­د تکرار­های بیشتر از تعداد پیش جهش (52-200) در معرض خطر بالاتری برای تبدیل شدن به یک جهش کامل در نسل بعدی می­باشند. ماهیت این جهش اینگونه است، که مردان نرمال با افزایش تکرار­ها در پی نسل­های پی در پی می­توانند این صفت را به نسل­های بعدی منتقل کنند( مردان نرمال ناقل). تکرار­­های CGG معمولا توسط نوکلوتید­های پراکنده­ی AGGs قطع می­شوند، درحالی که در 70% از آلل­­های افراد دارای پیش جهش یک محل قطع به وسیله­ی AGG وجود دارد، که منجر به تشکیل ساختار­های بدون وقفه­ی سه تائی CGG می­گردد که از ویژگی­های  پیش جهش­ها می­باشند. موزاییسم می تواند هم در مردان و زنان رخ دهد، ویژگی های بالینی ممکن است در بیماران مختلف متفاوت باشد اگر چه عملکرد دقیق محصول ژن FMR-1  هنوز شناخته نشده است، این احتمال وجود دارد که افزایش طول جهش­ها و متیلاسیون این منطقه باعث شود که ژن­ها به حالت غیر فعال تبدیل شوند.

جهش­های دیگری از افزایش تکرار­های CGG  شناخته شده است، اما بسیار نادر می­باشند.

موارد برای آزمایش:

  • برای تشخیصXشکنندهدر مردانیباعقب ماندگی­های خفیف تا شدیدذهنیو یا ناتوانی­هاییادگیری که گاهی بدون و یا همراه با ویژگیهای(فیزیکی) درارتباطبا Xشکننده­اند:ماکروسفالی یانورموسفالی، صورت دراز، گوش هایبزرگ، فکبرجسته، قابليت تحرک زياد ، گاز گرفتندست، تماس چشمی ضعیف، مشكلات زياد در رابطه با صحبت كردن و تكلّم ، بیضهبزرگ، ناتوتنی­های ذهنی و رفتاریکه اغلبدر مرداننابالغ معمولا سازگارباویژگی های فیزیکیاست.
  • برای تعییین وجودXشکنندهکه دارای دو یا چندنفرباعقب ماندگی ذهنیدر خانواده­های خودشان هستند.
  • برای تشخیص وجودجهشXشکننده درزنانیکه فردی از  خانواده­اشان دارای Xشکننده باشد، زنان ناقل به احتمال 50% ژن این بیماری را به فرزندانشان انتقال می­دهند، شدت سندرمدرفرزند مبتلاتابعی ازطولگسترشتکرارسه­ گانه CGG است.
  • برای شناساییمردان نرمال ناقل:اینمردان پیش جهش را بهتمامدختران خودمنتقلمیکنند.در حالی که این زنناقلطبیعی هستند،اما احتمال ایجاد کودکانآسیب دیدهباتوجهبهافزایش تکرارهادر مرحله­یمیوززنوجود دارد.

نمونه­ های مورد نیاز:

DNA

خون

نمونه­های پیش ازتولد:

20 ml از مایع آمنیوتیک

10 mg  از پرز­های کورونیک

تلفن تماس:  12-88003811 021